Többnyire parányi, csak mikroszkóppal látható, egysejtű szervezetek.
Méretük: mikron (a mm ezred része)
- Penicillium: káros
- Aspergillus: káros, de hasznos is lehet- pektin bontó enzimet termel
- Szürkepenész: két arcú penész. Káros és hasznos szerepe is lehet.
- Nemespenész: hasznos- Tokajban a pince falán van. Fekete, vata szerű bevonatot képez a falon.
- Tejsavbaktérium: káros- tejsavas erjedést okozza- sok borbetegséget okoz.
- Ecetsav baktériumok: káros- legveszélyesebb betegséget okozzák, az ecetesedést, illósodást- darab bor esetén.
- Vadélesztők: károsak. A vadélesztők indítják meg az erjedést. Palackos borban zavarosodást okoznak.
- Virágélesztők: károsak- darab bor felszínén fehér hártyát képeznek. A bor zavaros lesz: a bor alkohol és savtartalmát fogyasztja.
Az élesztőgombák a bor legfontosabb mikroorganizmusai, mert az alkoholos erjedést végzik. A borászatban legjelentősebb a SACCHAROMYCES nemzetség, ezen belül a SACCHAROMYCES CEREVISIAL- köznapi nyelven a NEMES BORÉLESZTŐ- alkalmazkodott legjobban a must erjesztéséhez.
Tulajdonságai:
A must természetes, spontán erjedése:
a szőlőbogyóról illetve a szüret során a gépek, eszközök felületéről a mustba kerülő, természetes élesztőflóra végzi az erjedést.
Az erjesztést, a bogyóban túlsúlyban lévő vadélesztők indítják el, de 4- 5% alkoholnál elpusztulnak. Ezután veszik át az erjedést a nemes élesztők, melyek alkohol tűrőbbek. A spontán erjedés hátránya, hogy kedvezőtlen körülmények között, az erjedés vontatottá válik, súlyos esetben megakad vagy hibás lesz. Ez bekövetkezhet: - túlmelegedett mustban (30- 34C fok), tejsavas erjedés léphet fel - hideg mustban (15C fok alatt), penészes must esetén és tápanyag hiányos must esetén.
Fajélesztők:
irányított erjesztés eszköze. Biztonságosan csak fajélesztőkkel erjeszthetünk. A fajélesztő a nemes borélesztő egysejt tenyészete, amit különböző borvidékek mustjaiból válogattak ki ismert, jó tuljdonságaik alapján.
Jó tulajdonságaik:
Fajélesztők alkalmazása:
Fajélesztők előkészítése:
a fajélesztők por alakban, kíméletesen szárítva, vákuumcsomagolásban kerülnek forgalomba. Tízszeres mennyiségű 35- 40C fok-os, cukros vízben, 15 percig duzzasztani kell.
Adagolása: 10- 30 g/hl. Fajélesztős beoltáskor az induló élesztőszám magas (1- 2milliárd sejt/ liter), így a szaporodási szakasz rövid lesz és az erjedés gyorsan beindul.
A fajélesztőből anyaélesztőt is készíthetünk! : 5 l mustot felforralunk, majd visszahűtünk, ezután fajélesztővel beoltjuk. Zajos erjedés után az 5 l-t 1 hl musthoz adjuk. 2- 3 nap múlva az 1 hl erjedő mustot 100 hl- hez adjuk. Ez 1%- os beoltást jelent, ami normális körülmények esetén elég. Nagy cukortartalmú must vagy erősen kénezett must esetén 2 %-os beoltás, hibás vagy megakadt erjedéskor 5- 10%- os beoltás ajánlott. Ha megakad az erjedés vagy túl hideg a must, az élesztőt nem szabad közvetlenül az egész tételhez adni. Először kisebb mennyiségű mustban szoktatni kell a nehéz körülményekhez.
Az erjedés menete, az élesztőszám átalakulása az erjedés során: