Jó borok társaságában

"A barátsággal sosem szabad betelni úgy, mint egyéb dolgokkal, minnél régebbi, annál édesebb, miként a borból is az, amely kiállta az idő múlását..."

A borszőlő minőségét a kékszőlő fajtáknál nemcsak a sav- cukor- extrakt- illat- zamatanyag tartalom határozza meg, hanem a szín és cserzőanyag tartalom képzés is. A szín és cserzőanyagok a szőlő héjában lévő tasakokban vannak bezérva. Héjon erjesztéssel vagy melegítéses eljárással oldjuk ki őket.

Világfajták: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir.

Hagyományos fajták: Kadarka, Portugieser (Kékoportó), Kékfrankos.

- Színanyag tartalom:

  • színanyagban szegényebb fajták: Kadarka, Portugieser, Pinot Noir
  • színanyagban gazdag fajták: Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.
  • színanyagban igen gazdag fajták: festő borszőlők. A színanyag nemcsak a héjban, hanem a bogyó levében is megtalálható. Bíborkadarka, Kármin. Boraik nem harmonikusak, színanyagban szegényebb borokkal házasítják.

- Fajták jellemzése:

  • Kadarka: késői érésű, bő termő, fagyérzékeny, erősen rothad. A must cukor és színanyag tartalma kevés vagy közepes (16 mustfok). Extrakt tartalma közepes. Bora jellegzetesen fűszeres illatú, zamatú. Ha jól beérik, hegyvidéki borvidékeken szép színű, jó minőségű bort ad. Viszonylag savas bor. Főleg schiller bor készíthető belőle.
  • Portugieser (Kékoportó): bő termő, korai érésű, fagytűrő, rothadékony, cukortartalma közepes (16 mustfok). Bora lágy, illata, zamata mérsékelt. Szín,- cserzőanyag és extrakttartalma közepes. Kiváló minőséget csak meleg termőhelyen, például Villányban ad.
  • Kékfrankos: legelterjedtebb hazai kékszőlő. Bő termő, középérésű, fagytűrő, nem rothad. Cukortartalma közepes vagy nagy (17- 18 mustfok). Bora mélyvörös színű, illata közepes, de fajtára jellegzetes, csersav dús és kissé savas. Kiváló rosé bor is készíthető belőle. A Bikavér egyik fő alkotóanyaga.
  • Zweigelt: hasonló jellegű bora van, mint a Kékfrankos, de gyengébb minőségű.
  • Cabernet Sauvignon: egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Franciaországból származik. Cukortartalma magas (18- 20 mustfok). Közepes termőképességű, késői érésű, mélyvörös színű, csersav dús, jellegzetes, intenzív fűszeres illatú, zamatú. Tüzes, testes bora fahordós érlelést igényel. Több éves érlelés után lesz harmonikus. (5- 6 évig érlelik).
  • Merlot: Franciaországból származó, közepes termőképességű, közepes érésű, nem rothad, fagyérzékeny. Cukortartalma magas. Bora mélyvörös színű, fajtajelleges illatú, zamatú, csersav dús, lágy, testes. Általában a Cabernet borával házasítják.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 3
Heti: 21
Havi: 62
Össz.: 179 258

Látogatottság növelés
Oldal: Kékszőlő- fajták és boraik jellemzése... színanyagban gazdag és szegény fajták
Jó borok társaságában - © 2008 - 2024 - borok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »