Jó borok társaságában

"A barátsággal sosem szabad betelni úgy, mint egyéb dolgokkal, minnél régebbi, annál édesebb, miként a borból is az, amely kiállta az idő múlását..."

Borvidék fogalma:

  • meghatározott termőhely - a bor származáshely megnevezésére szolgál
  • hasonló éghajlati, domborzati, talajtani adottságok
  • jellemző fajtaösszetétel
  • szőlő és bortermelés hagyományok
  • sajátos jellegű borok
  • a borvidékeket körzetekre osztották szét
  • borvidéki régió: szomszédos borvidékek társulása

22 borvidékünk van.

Az ország szőlőterülete: 93 000 ha.

Legkisebb borvidék: Somlói- 700ha.

Legnagyobb borvidék: Kunsági- 26 000 ha.

Borvidékeink:

  1. Csongrádi borvidék
  2. Hajós- Bajai borvidék
  3. Kunsági borvidék
  4. Ászár- Neszmélyi borvidék
  5. Badacsonyi borvidék
  6. Balatonfüred- Csopaki borvidék
  7. Balaton felvidéki borvidék
  8. Etyek- Budai borvidék
  9. Móri borvidék
  10. Pannonhalmi- Sokoróalja borvidék
  11. Somlói borvidék
  12. Soproni borvidék
  13. Balatonboglári borvidék
  14. Mecsekaljai borvidék
  15. Szekszárdi borvidék
  16. Villányi borvidék
  17. Bükkaljai borvidék
  18. Egri borvidék
  19. Mátraaljai borvidék
  20. Tokajhegyaljai borvidék
  21. Balaton melléki borvidék
  22. Tolnai borvidék

Duna- borrégió: Duna- Tisza közén terül el, 3 borvidék tartozik ide.

  • Kunsági borvidék: 26 000 ha.
  • Hajós- Bajai borvidék: 1600 ha.
  • Csongrádi borvidék: 1700 ha.

Kunsági borvidék:

Legnagyobb borvidék: 26 000 ha. 8 körzetre oszlik. Talaja: főleg homok, kis területen csak lösz vagy kötött. Éghajlat: kontinentális, szélsőséges. Hosszú, forró, aszályos nyár, hideg tél, erős fagyok. Legrosszabb a termelési biztonság. Borai: az orszég bortermelésének egyharmadát, egynegyedét állítják elő. Főleg asztali- tájbor termelés, 70%-os arányban. Minőségi bor 30%-os arányban. Borok kisebb extrakt tartalmúak, könnyűek, általában lágyak, gyorsan öregednek. Gyors fogyasztásúak, nem érlelhetőek. Reduktív borkezelés. Főleg acéltartályban erjesztés, tárolás. Fehér 80%-os arány, vörös 20%-os. Fajták: a legtöbb fajta itt van, kb. 60db. Hagyományos fajták: Izsáki körzet: Aranysárfehér, Ezerjó, Kövidinka. Kőrösi körzet: Kadarka az elterjedt. Asztali bort adó fajták: Zalagyönyge, Bianca, Kunleány, Rizlinszilváni. Minőségi fajták közül a fagytűrőek: Rajnai Rizling, Chardonnay, Cserszegi főszeres. Kékszőlő fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot.

Csongrádi borvidék:

terület: 1770 ha. Egyaránt híres fehér és vörösborairól. Csongrádi körzetben főleg vörösbortermelés. Fő fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet, Kadarka. Híres bora a Csongrádi Kadarka. Pusztamérgesi körzetben főleg fehérbortermelés: Olaszrizling, Kövidinka, Kunleány. Híres bora a Pusztamérgesi Olaszrizling.

Tokaji borvidék:

terület: 4500 ha. Leghíresebb borvidékünk. Hírét a Tokaji Aszú bor különlegességének köszönheti. Zárt borvidék, ide más területről származó szőlőt, mustot, bort behozni nem szabad. Védett eredetű borok. Talaja: változatos, vulkanikus eredetű kőzet, nyiroktalaj, lösz. Éghajlat: speciális mikroklíma. A mikroklíma kialakításában szerepet játszik, észak felől a hegyek védőhatása, emellett a Bodrog és a Tisza által biztosított párás környezet. Párás ősz kedvez a nemesrothadásnak, amit a szürkepenész okoz. A bogyó betöpped, magas lesz a cukortarlma(50- 60%) és a szürkepenész különleges ízt ad a bornak. Az aszú borokat, kis mértékű fahordókban, Gönci hordókban több évig érlelik. Oxidatív borkezelés. A sziklába vájt pincék, kiváló érlelőpincék, alacsony, állandó hőmérséklet, magas páratartalom. Fajták: Furmint 75%, Hárslevelű 20%, Sárgamuskotály 15%.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 29
Heti: 35
Havi: 76
Össz.: 179 272

Látogatottság növelés
Oldal: Hazánk borvidékeinek felsorolása. 4-5 borvidék részletes jellemzése.
Jó borok társaságában - © 2008 - 2024 - borok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »