Borvidék fogalma:
22 borvidékünk van.
Az ország szőlőterülete: 93 000 ha.
Legkisebb borvidék: Somlói- 700ha.
Legnagyobb borvidék: Kunsági- 26 000 ha.
Borvidékeink:
Duna- borrégió: Duna- Tisza közén terül el, 3 borvidék tartozik ide.
Kunsági borvidék:
Legnagyobb borvidék: 26 000 ha. 8 körzetre oszlik. Talaja: főleg homok, kis területen csak lösz vagy kötött. Éghajlat: kontinentális, szélsőséges. Hosszú, forró, aszályos nyár, hideg tél, erős fagyok. Legrosszabb a termelési biztonság. Borai: az orszég bortermelésének egyharmadát, egynegyedét állítják elő. Főleg asztali- tájbor termelés, 70%-os arányban. Minőségi bor 30%-os arányban. Borok kisebb extrakt tartalmúak, könnyűek, általában lágyak, gyorsan öregednek. Gyors fogyasztásúak, nem érlelhetőek. Reduktív borkezelés. Főleg acéltartályban erjesztés, tárolás. Fehér 80%-os arány, vörös 20%-os. Fajták: a legtöbb fajta itt van, kb. 60db. Hagyományos fajták: Izsáki körzet: Aranysárfehér, Ezerjó, Kövidinka. Kőrösi körzet: Kadarka az elterjedt. Asztali bort adó fajták: Zalagyönyge, Bianca, Kunleány, Rizlinszilváni. Minőségi fajták közül a fagytűrőek: Rajnai Rizling, Chardonnay, Cserszegi főszeres. Kékszőlő fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot.
Csongrádi borvidék:
terület: 1770 ha. Egyaránt híres fehér és vörösborairól. Csongrádi körzetben főleg vörösbortermelés. Fő fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet, Kadarka. Híres bora a Csongrádi Kadarka. Pusztamérgesi körzetben főleg fehérbortermelés: Olaszrizling, Kövidinka, Kunleány. Híres bora a Pusztamérgesi Olaszrizling.
Tokaji borvidék:
terület: 4500 ha. Leghíresebb borvidékünk. Hírét a Tokaji Aszú bor különlegességének köszönheti. Zárt borvidék, ide más területről származó szőlőt, mustot, bort behozni nem szabad. Védett eredetű borok. Talaja: változatos, vulkanikus eredetű kőzet, nyiroktalaj, lösz. Éghajlat: speciális mikroklíma. A mikroklíma kialakításában szerepet játszik, észak felől a hegyek védőhatása, emellett a Bodrog és a Tisza által biztosított párás környezet. Párás ősz kedvez a nemesrothadásnak, amit a szürkepenész okoz. A bogyó betöpped, magas lesz a cukortarlma(50- 60%) és a szürkepenész különleges ízt ad a bornak. Az aszú borokat, kis mértékű fahordókban, Gönci hordókban több évig érlelik. Oxidatív borkezelés. A sziklába vájt pincék, kiváló érlelőpincék, alacsony, állandó hőmérséklet, magas páratartalom. Fajták: Furmint 75%, Hárslevelű 20%, Sárgamuskotály 15%.