Jó borok társaságában

"A barátsággal sosem szabad betelni úgy, mint egyéb dolgokkal, minnél régebbi, annál édesebb, miként a borból is az, amely kiállta az idő múlását..."

A borszőlő minsőségét elsősorban a bogyók cukortartalma határozza meg, amelyet MUSTFOKBAN fejezünk ki.

13-15 mustfok közötti termésből asztali bor

15 mustfok feletti termésből minőségi bor készíthető.

13 mustfok alatti termésből nagyon gyenge minőségű bor készíthető, csak lepárlásra lehet használni. A minőséget még meghatározza a savtartalom, extrakttartalom és az illat- zamat anyagok.

Fajták csoportosítása:

- Cukorgyűjtő képesség szerint: 

  • Késői érésű, asztali bort adó fajták, amelyek ritkán érik el a 16 mustfokot: Kövidinka, Sárfehér, Ezerjó. 13-15 mustfok között érik be.
  • Korai érésű, asztali bort adó fajták, jó cukorgyűjtő, 16-20 mustfok: Bianca, Zalagyöngye, Kunleány, Ezerfürtű.
  • Minőségi bort adó fajták, többsége jó cukorgyűjtő, 18-20 mustfok: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Tramini, Hárslevelű.

- Savtartalom szerint:

  • Kis savtartalmú, lágy bort adó fajták (6g/l alatt): Rizlingszilváni, Leányka, Ottonel muskotály, Tramini, Irsai Olivér, Saszla (Chasselas).
  • Nagy savtartalmú, kemény bort adó fajták (7-10g/l): Ezerjó, Sárfehér, Furmint, Rajnai Rizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Hárslevelű.

- Extrakttartalom szerint:

  • Kevés extrakttartalmú fajták (16-20g/l): vékony, könnyű bort adnak: Kövidinka, Sárfehér, Chasselas, Ottonel muskotály, Irsai Olivér.
  • Nagy extrakttartalmú fajták (22-30g/l): testes bort adnak: Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Furmint, Hárslevelű.

- Illat- zamatanyag szerint:

  • Fajtára jellemző, gazdag illat- és zamatanyagú borok: Ottonel muskotály, Irsai Olivér, Sárga muskotály, Cserszegi Fűszeres- muskotályos illat. Tramini, Rizlingszilváni, Hárslevelű, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
  • Jellegtelen vagy kevés illatú- zamatanyagú borok: Chasselas, Sárfehér, Kövidinka, Ezerjó.

Kettős hasznosítású fajták: Csabagyöngye, Chasselas, Sárfehér, Irsai Olivér, Zalagyöngye.

Világfajták: több szőlőtermő országban termesztenek: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Tramini.

Helyi fajták: csak az adott országban termesztenek: Bianca

Hagyományos fajták: több, mint 100 éve termesztenek az országban: Ezerjó, Kövidinka, Sárfehér, Leányka, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Juhfark.

Fajták jellemzése:

  • Arany Sárfehér: késői érésű (október eleje), bő termő, fagyra érzékeny, nem rothad. A must cukortartalma kevés: 14-15 mustfok. Savtartalma igen nagy, ezért pezsgő alapbornak kiváló. Bora vékony, asztali bor, illat- zamatanyag tartalma kicsi.
  • Ezerjó: középérésű, bő termő, fagyra érzékeny, rothadás érzékeny. Must cukortartalma kevés vagy közepes, savtartalma nagy. Bora általában asztali minőségű, de jó évjáratban kötött talajon minőségi bort ad. Illat- zamatanyag tartalma kevés.
  • Bianca: korai érésű, bő termő, fagytűrő, rezisztens fajta, betegségekkel szemben ellenálló. A must cukortartalma nagy: 18-20 mustfok. Boruk asztali minőségű, savtartalmuk, illat- zamatanyag tartalmuk kevés vagy közepes.
  • Chardonnay, Sauvignon Blanc: világfajták. Középérésűek, termőképességük közepes, fagytűrők, rothadékony fajták. Mustjuk cukortartalma nagy: 18-20 mustfok. Boruk savas, testes, jellegzetes, intenzív illat- zamatanyagaik vannak. Mindkét bor alkalmas fahordós erjesztésre, így oxidatív borok készülnek belőle. De lehet reduktív, üde, friss borokat is készíteni belőlük.
  • Olaszrizling: késői érésű, bő termő, fagytűrő, kissé rothad. Must cukortartalma közepes. Bora közepes savtartalmú, jellegzetes, kesernyés ízű. Jó évjáratban töppedésre hajlamos, akkor kiváló minőséget ad és érlelhető, oxidatív típusú borok lehet készíteni belőle.
  • Furmint: Tokaji borvidék fő fajtája. Az aszú bor nagyrészt ebből készül. Késői érésű, bő termő, fagyra érzékeny, rothadékony, jól aszúsodik. A must cukortartalma függ az évjárattól, lehet közepes, de aszúsodáskor igen magas. Bora savas, testes, illata közepes.
  • Hárslevelű: Tokaji borvidék másik jellegzetes fajtája. Késői érésű, bő termő, rothadékony, jól aszúsodik. A must cukortartalma nagy. Bora savas, de a Furmintnál lágyabb, testesebb, finom hársméz illattal- zamattal rendelkezik. Töppedésre hajlamos, ezért késői szüretelű szőlőjéből különleges, mézes zamatú, hosszú ideig érlelhető bor típus állítható elő. Nemcsak Tokajban, hanem Somlón és Villányban is jól érzi magát. A Hárslevelű ás Furmint bora fahordós érlelésre alkalmas, főleg oxidatív típusú borok készülnek belőlük. 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 3
Heti: 18
Havi: 59
Össz.: 179 255

Látogatottság növelés
Oldal: Fehérborszőlő- fajták jellemzése, borászati értékeik. Tömegbort, minőségi bort, lágy és savas bort..
Jó borok társaságában - © 2008 - 2024 - borok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »