Jó borok társaságában
"A barátsággal sosem szabad betelni úgy, mint egyéb dolgokkal, minnél régebbi, annál édesebb, miként a borból is az, amely kiállta az idő múlását..."
- A szüret időpontjának meghatározása:
- érés figyelemmel kísérése: cukor- savtartalom alakulásával
Technológiai érettség: a készítendő bortípusnak megfelelő érettség.
- technológiai érettség a szőlők többségénél a teljes érettséggel esik egybe
- kékszőlőt kizárólag teljes érettségben szedjük
- teljes érettség előtti szedés: pezsgő alapborok készítésénél
- túlérésben szedés: különleges minőségű borok, aszúborok készítésénél
- próba szürettel állapítjuk meg a technológiai érettséget
- cukortartalom megállapítása fokolással
- savtartalom megállapítása titrálással
A szőlő átvétele mennyiségi és minőségi átvételből áll.
- mennyiségi: a szőlő tömegének mérése: hídmérleggel, az adatokat a mázsajegyre vezetjük. Tartálymérleggel: mérleggel ellátott fogadógarat egyből a kiürített szőlő tömegét méri.
- minőségi: -szállítmány megszemlélése, -fajta tisztaság, -érettségi állapot:ne tartalmazzon éretlen szőlőt, -egészségi állapot: ne tartalmazzon penészes szőlőt, -szennyező, idegen anyagot ne tartalmazzon, például: homok, víz. - cukortartalom meghatározás: hitelesített mustfokolóval: tömegszázalékban méri a cukrot (1kg mustban hány dkg cukor van). Automata refraktométerrel.
Mintavétel: kézzel: a fokoláshoz átlagmintát kell venni a szállítmány különböző rétegeiből. Mintavevő szondával.
A szőlő fogadása: csigás, vályú szerű forgómedencében.
Szerepe: szőlő fogadása, továbbítása a zúzó- bogyózóhoz
Anyaga: saválló acél, elrendezése süllyesztett
Fogadógarat csigája lassú és minimum 300 mm átmérőjű
Zúzó- bogyózó:
Zúzás célja:
- szőlőbogyók feltárása, lényerés megkönnyítése
- egymással szemben forgó henger párok nyíró- dörzsölő hatással feltárják a bogyát
- 2-4db henger, alakjuk szárnyas profilú henger
- hengerhézag 3.5- 7 mm, állítható a bogyó nagyságától függően
Bogyózás célja:
- bogyók és kocsány különválasztása
- perforált kosárban motollák forognak
- a bogyó a perforáción keresztül távozik a centrifugális erő hatására
- a kocsány a bogyózó végén távozik
- bogyófoszlány veszteség 1-2 %
A zúzó- bogyózó gyakran egybeépített, manapság először bogyózunk, utána zúzunk.
Cefreszállítás cefreszivattyúval:
Felépítése:
- dugattyús, csiga lapátos, centrifugál rendszerű
- nagy átmérőjű cefrevezetéken a cefre az áztató- léelválasztó tartályba vagy présbe kerül.
Cefrekezelés:
Kénezés:
- oxidáció elleni védelem
- káros mikróbák gátlása
- illat- aromaanyagok feltárása
- adagolás: 50mg/kg
- kékszőlő feldolgozásakor és illatos szőlő áztatásakor ez az adag megduplázható
Enzim kezelés:
- pektin bontó enzim adagolása a cefréhez
- a pektin nagy molekulájú, hosszú láncú vegyület, a bogyó szilárdságáért felelős, ezért a préselést és a must tisztítását megnehezíti
- enzim adagolással a pektin lebomlik és a bogyó megpuhul, így a préselés könnyebb lesz és nő a lényeredék.
- adagolása: 2-4g/hl
Cefre áztatás:
- a mustot a szőlő héján tartjuk, áztatjuk több óra hosszat
- célja: az illat- aromaanyagok feltárása, kioldása
- áztatási idő az illatos fajtáknál: 2-6 óra. Töppedt, aszúsodott szőlőnél 6-12 óra.
Lé elválasztás:
Célja:
- nagy mennyiségű színmust elválasztása (kb.60%)
- préselés elősegítése, mert a cefre tömege csökken
Módjai:
- statikus lé elválasztás
- dinamikus lé elválasztás
Statikus:
- a cefre egy perforált lemezzel bélelt kamrába jut, ahonnan a must súlyánál fogva a perforációkon át távozik
- a szikkadt cefrét alulról ürítik a présbe
- felépítésük, alakjuk: hengeres vagy hasáb formájú saválló acéltartályok
- ide tartozik a a forgatható, keverhető ROTO tartály
Dinamikus:
- folyamatosan működő, csigás rendszerű gépek
- felfelé emelkedő, perforált hengerben egy forgó csigalevél szállítja a cefrét vékony rétegben
- a must szállítás közben, saját súlyánál fogva eltávozik a szikkadt törköly és a henger végén a sajtóba kerül
A berendezés előnye: gyors, nagy teljesítményű, kézi munkaerőt nem igényel.
A berendezés hátránya: nagyobb a színmust szennyezettsége, ezért tisztítást igényel. Illatos fajtáknál nem alkalmazható, mert áztatni nem lehet benne. Színlé aránya is kevesebb (50%). Tömegborok készítésére alkalmas.
Oldal: A borszőlő átvétele, minősítése, cefrekészítése. A szőlőfeldolgozás során előforduló baleseti forrás
Jó borok társaságában - © 2008 - 2025 - borok.hupont.hu
A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat